Pagina's

zaterdag 29 januari 2011

Vereniging voor onvrijwillig levenseinde VVOL opgerichtMeppel - 29/1 Op vrijdagavond vond in zaal het Anker in het Drentse Meppel, de oprichtingsvergadering van de Vereniging voor Onvrijwillig Levenseinde plaats. De vereniging heeft als doel om mensen die lijden aan het leven van hun naasten, te helpen om deze naasten op een menswaardige wijze te laten sterven.


Voorzitter Durk Bartels vertelde in zijn toespraak dat er in Nederland veel aandacht is voor hulp voor mensen met een doodswens, maar dat er een grote lacune is bij de onvrijwillige doodswens. "Het is betreurenswaardig dat mensen jarenlang moeten lijden onder het juk van familieleden en bekenden die zelf maar niet dood willen. De regering laat deze mensen in de kou staan." Overigens gaf Bartels aan dat onvrijwillige stervensbegeleiding niet zijn eerste keus is. "We proberen de persoon in kwestie altijd eerst zelf te overtuigen dat hij of zij zijn/haar omgeving een enorme dienst bewijst door zelf uit het leven te stappen. Maar als dit geen resultaat oplevert, zullen we onvrijwillige alternatieven gaan overwegen."

De vereniging denkt aan een samenwerkingsverband met de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Deze laatste vereniging heeft plannen een euthanasiekliniek op te richten. Bartels: "We zouden hier een extra geluidsgeïsoleerde vleugel kunnen inrichten voor onvrijwillige cliënten". Politiek Den Haag heeft gemengd gereageerd op het nieuws. De PVV ziet ziet grote juridische obstakels maar wil wel laten uitzoeken of voor moslims en dierenbeulen een uitzondering gemaakt kan worden. De VVD heeft bedenkingen bij het feit dat het zelfbeschikkingsrecht in het geding komt. Wel zijn de liberalen te spreken over de financiële aspecten. "Er is op deze manier veel geld te besparen in de zorg, daar moeten we onze ogen niet voor sluiten" aldus fractievoorzitter Blok.