Pagina's

dinsdag 20 december 2011

Victor Muller nieuwe leider Noord-Korea

"Hemelse Leider" Victor Muller zwaait naar zijn onderdanen
Pyongyang Een dag nadat bekend werd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is overleden, heeft  de Nationale Defensiecommissie, het hoogste bestuurlijk orgaan van het land, een nieuwe voorzitter aangewezen. Anders dan aanvankelijk gemeld, is niet Kim Jong-un (de jongste zoon van de gestorven leider) maar voormalig Saabtopman Victor Muller naar voren geschoven als nieuwe sterke man van de communistische republiek.

Voor Noord-Korea-watchers komt dit nieuws als een verrassing, aangezien Kim Jong-un de laatste jaren leek te worden klaargestoomd voor de hoogste bestuurlijke post in het land. Waarnemers in de buurlanden China en Zuid-Korea denken dat de aanstelling van Victor Muller voor een koerswijziging van de centraal geleide dictatuur zou kunnen zorgen.

Overig-Nieuws.nl sprak in Pyongyang met Victor Muller over zijn opmerkelijke carrièrestap:

O-N: Meneer Muller, gefeliciteerd met uw nieuwe functie. U heeft niet lang moeten zoeken naar een nieuwe job na het faillissement van Saab. VM: Dankuwel, nee inderdaad, de ene dag zit je nog bij de Zweedse rechter om je toko op te doeken en de andere dag zit ik alweer onder de pannen ha ha!

O-N: Hoe is de Nationale Defensiecommissie bij u terechtgekomen? VM: Dat zit zo: Ik was de laatste tijd veel op reis in China om geldschieters te vinden voor mijn kindje Saab. Ik sprak er met veel captains of industry en hoge bestuurders. Toen werd ik vorige maand opeens gebeld door de Noord-Koreaanse ambassade in Peking, om eens langs te komen voor een gesprek.

O-N: Waar ging dat gesprek over? VM: Over overlevingsstrategieën  

O-N: Oh? VM: Ja ze wilden van mij weten hoe ik er toch steeds weer in slaagde om een ten dode opgeschreven instituut als Saab in leven te houden. Ze zagen veel aanknopingspunten met het besturen van Noord-Korea, immers ook een instituut dat op zijn laatste benen loopt.

O-N: Men wilde u dus als adviseur inhuren? VM: Inderdaad, maar kennelijk viel ik zo in de smaak, dat ze al gauw meer in mij zagen. Er werd mij ingefluisterd dat Kim Jong-il na zijn beroerte zijn scherpte had verloren en dat men op zoek was naar nieuw bloed. Ik bleek in hun plaatje te passen.

O-N: Dan is het wel erg toevallig dat Kim Jong-il niet lang daarna een hartaanval krijgt terwijl u in de startblokken klaar stond. Was het wel een hartaanval waaraan hij stierf meneer Muller? VM: Volgende vraag.

O-N: Bent u wel geschikt als despoot, u hebt toch helemaal geen ervaring in het besturen van een dictatuur. VM: Says who? Wat denk je dat het besturen van Saab is? I was calling all the shots! Het enige probleem waren al die vervelende stakeholders zoals General Motors en de Zweedse regering. Die hebben mij altijd gefrusteerd in mijn werk. Maar daar ben ik nu gelukkig voorgoed van verlost.

O-N: Ja dat zal nu wel anders zijn. VM: Nou en of! Geweldig al die knipmessen. Ze noemen me nu ook al Hemelse Leider, lache!

O-N: Wat zijn uw plannen met Noord-Korea? VM: Ik wil het land als autoproducent op de kaart zetten. We hebben een paar Unique Selling Points (USP's) die andere merken ontberen. Die zijn zo overtuigend, daar kon ik vroeger alleen maar van dromen.

O-N: Op welke USP's doelt u? VM: Onze kernwapens natuurlijk! Iedereen die onze auto's niet wil kopen kan van mij een nuke op zijn sodemieter krijgen! Geloof me, als ik die bommen in mijn tijd bij Saab al tot mijn beschikking had gehad, dan was ik nu de Steve Jobs van de autoindustrie.Think different! Maar wilt u me nu excuseren, ik moet op inspectiebezoek bij een melkpoederfabriek en daarna naar de première van mijn nieuwe opera die ik gisteravond geschreven heb.