Pagina's

zaterdag 25 augustus 2012

Lance Armstrong staat tourzeges af aan Servais Knaven en Maarten den Bakker

Nederlandse tourazen verdelen buit met 3 en 4 eindzeges

Colorado Springs Het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA heeft gisteren bekend gemaakt dat  Lance Armstrong al zijn zeven tourzeges worden ontnomen. Tevens mag hij niet meer actief zijn in de wielersport, in welke functie dan ook. USADA acht bewezen dat Armstrong langdurig doping heeft gebruikt in zijn actieve loopbaan. Het bewijs is mede tot stand gekomen met behulp van belastende verklaringen van voormalige ploeggenoten (die al eerder betrapt waren) Floyd Landis en Tyler Hamilton.

De tourorganisator ASO heeft na bekendmaking van het nieuws door de USADA in een persverklaring de bevindingen van de anti-dopingjagers geaccepteerd. De vraag die bovenkwam was wie nu als nieuwe tourwinnaars zouden worden uitgeroepen in de rondes waarin Armstrong de eindzeges werden ontnomen  Dit bleek nog een hels karwei. Namen als Jan Ullrich, Ivan Basso en Alex Zülle die allen hoog eindigden in de eindrangschikking achter Armstrong bleken zelf ook allemaal zich schuldig gemaakt te hebben aan dopinggebruik. Na een uitvoerig onderzoek kwam de tourorganisatie tot de pijnlijke conclusie dat in de zeven Armstrongjaren 752 renners uit de eindrangschikkingen moesten worden geschrapt.

Hoe pijnlijk ook, voor Nederlandse wielerfans kwamen de onthullingen als een geschenk uit de hemel. Uiteindelijk bleken er twee renners uit de bus te rollen die onomstreden zijn, te weten Maarten den Bakker in de rondes van 1999 t/m 2001 en Servais Knaven in 2002 t/m 2005.

Overig-Nieuws.nl sprak met de twee geluksvogels.
Viervoudig tourwinnaar Knaven

O-N: Maarten en Servais, wat ging er door jullie heen toen je gebeld werd door tourdirecteur Christian Prudhomme en jullie het mooie nieuws bracht? . MdB:  Ik dacht, "da's mooi". Ik had natuurlijk al een aardig erelijstje met onder meer overwinningen in de Profronde van Almelo en de Ronde van Midden Zeeland, maar met alle respect, drie keer de tour winnen is toch ook niet misselijk. SK: Ik dacht vooral, eindelijk gerechtigheid. In de jaren dat ik fietste verbaasde me ik er altijd al over dat iedereen zo veel sneller fietste dan ik, maar nu snap ik waarom. Ze hebben allemaal gepakt.
Drievoudig winnaar Den Bakker

O-N: Hoe hebben jullie gediskwalificeerde oud-collega's gereageerd? MdB: Ik heb al aardig wat sms-jes ontvangen met gelukwensen, toch aardig. Wel lullig voor hun. Ik weet hoe het voelt. Ik ben ook een keer geschrapt als winnaar in de Ronde van Stiphout toen bleek dat ik de presentielijst niet had getekend.  SK: Die waren er niet zo blij mee natuurlijk, hun moraal is wel eens beter geweest haha, al vind ik het wel sneu voor Maikel [Boogerd red.]

 O-N: Komt er nog een huldiging? MdB: Ik heb begrepen dat Café Oudenland in mijn geboortedorp Abbenbroek volgende week een trouwzaal naar mij gaat vernoemen. SK: Mijn inbox staat vol van uitnodigingen. Ik moet het eerst even allemaal op een rijtje zetten, we zien het wel.