Pagina's

vrijdag 28 oktober 2011

Functie Cruijff als materiaalman bij Ajax afgeketst

Amsterdam Aan de bestuurscrisis bij Ajax is vandaag een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De afgelopen weken werd steeds meer duidelijk dat het kersverse lid van de RvC Johan Cruijff, niet goed klikte met de overige leden van de RvC. Na het incident met de uitgelekte brief, waarin de vier andere commissarissen Cruijff dringend verzochten om in te stemmen met de aanstelling van Marco van Basten als directeur en het hierop volgende publieke moddergevecht, bleek handhaving van Cruijff in de Raad geen haalbare kaart meer.


Om clubicoon Cruijff toch te behouden voor de club, heeft RvC voorzitter Steven Ten Have gisterochtend het beroemdste erelid van de club de functie van materiaalman aangeboden. Cruijff liet Ten Have hierop weten dat hij dit eerst met zijn vrouw Danny moest overleggen, maar vanochtend kon hij Ten Have al vertellen dat zijn vrouw geen bezwaar had.

Dit was voor Ten Have het signaal dat niets meer de aanstelling van Cruijff als materiaalman bij Ajax in de weg staat. Vanmiddag bleek echter dat Cruijff met een aanvullende eis kwam. Hij wil een team van materiaaladviseurs om zich heen, die hem zouden kunnen bijstaan in zijn werkzaamheden. Het adviseursteam zou moeten bestaan uit Tscheu La Ling, Maarten Fontein en Jaap de Groot. Ten Have toonde zich in zijn wiek geschoten door de plotselinge nieuwe voorwaarde van Cruijff en liet weten geen rol weggelegd te zien voor de beoogde materiaaladviseurs. Hiermee zijn de besprekingen in een impasse geraakt.


Ondertussen kan Ajax-coach Frank de Boer de perikelen rond Cruijff missen als kiespijn. Zijn ploeg kampt met een vormcrisis en is vooral gebaat bij rust in de tent. De Boer: "Ik vind het erg vervelend wat er nu allemaal gebeurt en hoop dat er gauw een oplossing komt. Het zou heel erg zonde zijn als we Johan niet als materiaalman zouden kunnen behouden. Hij weet er zoveel vanaf, je leert elke keer weer wat nieuws van hem. Ik reed ooit samen met hem en Ronald (de Boer, red.) in de auto van Barcelona naar La Coruña en toen heeft'ie tien uur lang over voetbalnoppen geluld. Als er ooit iemand is geweest die ons Sjakie Wolfs zou kunnen doen vergeten, dan is het Johan."