Pagina's

woensdag 29 juni 2011

VVD wil KNMI inruilen voor Piet Paulusma

Paulusma: "Klimaat is niet zo mijn ding"
Den Haag Het KNMI leunt te veel op onderzoeken van het kritische panel van klimaatonderzoekers IPCC en moet daarom worden vervangen door Piet Paulusma. VVD-Kamerlid René Leegte gaat dat verzoek neerleggen bij staatssecretaris Joop Atsma (Milieu).

Volgens Leegte is twintig procent van de wetenschappers bij het KNMI niet onafhankelijk en moet het instituut daarom plaats maken voor de weerman van SBS6. Leegte noemt het IPCC 'klimaatalarmisten' en vindt het niet goed dat het KNMI zo achter hun conclusies van de uitstoot van CO2 en de stijging van de temperatuur aanloopt. Paulusma daarentegen heeft er geen mening over en is dus neutraal, stelt Leegte.

"Het mes snijdt aan twee kanten: we kunnen een besparing realiseren van 60 miljoen euro en we zijn meteen verlost van de subjectieve onheilsprofeten van het KNMI. Piet Paulusma is een gedegen vakman, geen meteoroloog weliswaar, maar hij haalt zijn weernieuws wel al surfend van vele verschillende weerwebsites van het internet. Hij komt dus elke dag met een meta-analyse van weerberichten van anderen." aldus Leegte.

Bij het KNMI mist de VVD'er de academische objectiviteit van Paulusma: "Hij werkt op een heel ander niveau dan het KNMI, dat zelf weerberichten inelkaar flanst met eigen computers en meetinstrumenten en daar zelf conclusies aan verbindt. Dat is toch niet meer objectief? Bovendien heb ik Piet Paulusma nog nooit op een controversiële klimaatuitspraak kunnen betrappen, dat is bij het KNMI wel anders."

Paulusma is blij met het vertrouwen dat de VVD in hem heeft. "Ik doe niet aan politiek en klimaat is niet zo mijn ding. Ik vind het gewoon leuk om over het weer te vertellen en onder de mensen te komen." De Friese weerautodidact zal zijn eerste officiële weerpraatje als 'sRijks Weerman in Den Haag doen. "Het lijkt me wel gepast om samen met René Leegte in een bootje de hofvijver op te gaan en daar dan mijn ding te doen."