Pagina's

zondag 10 juli 2011

Gedoogpartner SGP wil webwinkels op zondag dicht


Den Haag SGP Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft zich in een opiniestuk in het Reformatorisch Dagblad van afgelopen zaterdag, sterk gemaakt voor een uitbreiding van het werkingsgebied van de Winkeltijdenwet. Het is de SGP al langere tijd een doorn in het oog dat de zondagsrust steeds meer in het geding komt nu het online winkelen zo'n hoge vlucht heeft genomen. Webwinkels zijn 7 dagen in de week, 24 uur per dag open en hoeven zich niets aan te trekken van de Winkeltijdenwet.

Dijkgraaf schrijft in zijn stuk dat online-winkels door deze maas in de wet veel marktaandeel afsnoepen van de reguliere detailhandel maar bovenal ook mensen in verzoeking brengen om te zondigen tegen het vierde gebod.

Dijkgraaf: "Eén van de voordelen van de SGP is dat we op zondag niet werken. Dat is heerlijk. Eén dag rust in de week. Dit willen we de rest van Nederland niet onthouden, daarom is een sluiting van webwinkels op zondag een goede stap."

Het voorstel van de SGP lijkt niet op voorhand kansloos. Na de Statenverkiezingen is de SGP na de PVV immers de facto de tweede gedoogpartner geworden en zal in ruil hiervoor enkele punten willen scoren. Omdat de zondagsrust voor de VVD en CDA geen halszaak is, ligt het in de lijn der verwachting, dat men hier toeschietelijker zal zijn dan op andere punten.

Ook MKB-Nederland heeft bij monde van voorzitter Hans Biesheuvel met instemming gereageerd op het voorstel van SGP'er Dijkgraaf. "We hebben onder onze leden veel papa-en-mamawinkels die een stukje internetbewustzijn missen. Door de oneerlijke concurrentie van webwinkels, raken deze traditionele bedrijven op achterstand. Met het uitbreiden van de winkeltijdenwet naar het online-gebeuren, creëren we een gelijk speelveld voor alle deelnemers."

Investeringsmaatschappij Cyrte Investments, onder meer eigenaar van Bol.com was niet bereikbaar voor commentaar, maar een medewerker van Bol.com die anoniem wenste te blijven wilde het volgende nog wel even kwijt aan Overig-nieuws.nl: "Waar bemoeien die vuile vieze Jezusrukkers zich godverdomme mee?"