Pagina's

maandag 18 juli 2011

Pindakaasvloer Wim T. Schippers gestolen

Detail van 'De Pindakaasvloer'
Rotterdam Het beroemde conceptuele kunstwerk De Pindakaasvloer van Wim T. Schipper is ontvreemd uit de opslagruimte van het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. De Pindakaasvloer werd eerder dit jaar aangekocht door het  Boymans en werd tot en met eind mei tentoongesteld in het Rotterdamse museum. Vanwege gevreesde stankoverlast tijdens de warme zomermaanden werd het kunstwerk tijdelijk gestald in de geklimatiseerde opslagruimte in de kelders van het Boymans.

Vanochtend troffen schoonmakers een groot gat in de muur van de opslagruimte aan waarachter een tunnel leidde naar het Melkkoppad, net buiten het museum. De roof lijkt dus het werk te zijn geweest van professionals. Directeur Sjarel Ex toonde zich aangeslagen: "Dit is een enorm verlies, niet alleen voor ons museum maar voor alle kunstliefhebbers."

Ex denkt dat de rovers doelbewust het Pindakaaskunstwerk op het oog hadden. "De dieven moeten maanden nodig hebben gehad om de tunnel te graven naar de opslagruimte. Dat doe je niet om er zomaar iets te gappen. Ze wisten precies waar ze mee bezig waren." Hij zei te hopen dat de dieven het om het kunstwerk ging en niet om de pindakaas. "De kunstwereld is al vaker opgeschrikt door koper-en bronsdieven waarbij kunstwerken werden gestolen louter en alleen om de kiloprijs ervan. Ze zullen nu toch niet ook de pindakaas willen verpatsen?"

Pindanoteringen historisch hoog
Erik Hoefsmit van Rabobank Trade & Commodity Finance denkt dat directeur Sjarel Ex met het ergste rekening moet houden: "De pindanoteringen staan historisch hoog. We zien voorlopig nog geen plafond in de stijgende lijn. Pindakaas is op het ogenblik een uitstekende belegging en dat zullen de dieven ook herkend hebben." Aldus Hoefsmit.