Pagina's

vrijdag 15 juli 2011

Syrië behaalt fraaie zege op betogers

Demonstranten vlak voor hun nederlaag
Damascus In de spannende competitie om de heerschappij in de moslimwereld heeft het Syrische leger gisteren een prachtige overwinning behaald op zijn belangrijkste tegenstander, de betogers. Veiligheidstroepen hebben de afgelopen dagen zo'n 17 oproerkraaiers in de pan gehakt. De demonstranten konden daar weinig tegenover stellen. Hun aanval bestond uit niet veel meer dan het schreeuwen van leuzen en het gooien met stenen en schoenen.

De op en top geprepareerde troepen van coach Assad wisten hier wel raad mee. Met enkele geplaatste geweersalvo's werden de fanatiekste demonstranten gedood waarna de rest in blinde paniek de aftocht blies. Met deze overwinning kan het Syrische regime het kampioenschap bijna niet meer ontgaan. Het dodensaldo staat inmiddels al op + 1700. President Assad toonde zich tijdens de persconferentie na afloop trots op zijn manschappen. "Van te voren heb ik mijn jongens gewaarschuwd: Er zijn geen makkelijke tegenstanders meer. Onderschatting ligt op de loer."

Ook het Syrische volk was ontzettend blij met de overwinning van de dictatuur. Met vlaggen en trommels vierden de fans van de dictator de historische overwinning op de pleinen van Damascus.

Fans vieren feest na de overwinning van hun onderdrukker
Libië naar nacompetitie
Hier kan Moammar Khadaffi voorlopig alleen maar van dromen. Na het al gedegradeerde Tunesië staat nu ook zijn Libische dictatuur op het punt van omvallen. Handhaving is alleen nog mogelijk via de nacompetitie, maar de kansen hierop worden met de dag kleiner. Anders dan in Syrië worden de Libische opstandelingen geholpen door de formidabele luchtmacht van de Navo waartegen Khadaffi en zijn mannen weinig in kunnen brengen. Er wordt in diplomatieke kringen al hardop gesproken over een trainerswissel, maar Khadaffi zelf wilde hier geen commentaar op geven.