Pagina's

vrijdag 15 april 2011

Marc Dutroux gaat priesteropleiding in Namen volgen

Ittre Kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux is toegelaten tot de priesteropleidining Interdiocesaan Grootseminarie Notre-Dame te Namen. Omdat Dutroux een levenslange gevangenisstraf uitzit, zal hij de opleiding  via internet moeten volgen.

Het initiatief hiervoor komt van zijn justitieassistent Jean-Luc Forget. In het kader van zijn reclasseringstraject zou het voor Dutroux goed zijn om weer een zinvolle invulling aan zijn leven te geven zo was de gedachte van zijn reclasseringsambtenaar. De beruchtste crimineel uit de geschiedenis van Belgiƫ hoefde niet lang na te denken en gaf al snel te kennen dat de opleiding tot priester hem wel wat leek.

Bij onze zuiderburen is met ontzetting gereageerd op het nieuws. Filip Dewinter, fractievoorzitter van het Vlaams Belang in het Parlement van Vlaanderen vindt het "van de zotte" dat een monster als Dutroux is toegelaten tot het seminarie, ook al is het op afstand.

Maar er waren ook instemmende geluiden te horen. Voormalig bisschop en kindmisbruiker Vangheluwe ziet de komst van Dutroux naar de moederschoot van de Katholieke Kerk als een mooi voorbeeld van vergeving van zonden. "Als collega-kindschender weet ik hoe moeilijk het is om, nadat je zonde in de openbaarheid is gekomen, de draad weer op te pakken. Ik heb het grote geluk gehad van een zeer begripvolle werkgever. Mits je je zonden opbiecht is de Kerk van Rome vergevingsgezind. Daarom is in principe iedereen er welkom. Gelukkig maar, want we kennen spijtig genoeg wel een traditie van kindermisbruik in de RK Kerk.Maar goed -Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen- Jezus zei het al. We moeten daarom Marc Dutroux een nieuwe kans geven."

Omdat er in de gevangenis van Ittre waar Dutroux verblijft, al 35 (pedofiele) priesters gevangen zitten, zijn er voor de seriemoordenaar voldoende docenten beschikbaar om binnen de gevangenismuren de volledige opleiding tot priester te kunnen voltooien.