Pagina's

woensdag 27 april 2011

Zegeltjesopa blijkt leider valsemuntersbende

Gerrit B. (zittend vooraan) met zijn trawanten
Oosterhout De 81-jarige opa die vorige week op heterdaad is betrapt bij het inleveren van een spaarkaart met vervalste zegeltjes blijkt de spil te zijn in een netwerk van spaaractievervalsers. Gerrit B. gaf leiding aan groep van 30 bejaarde valsemunters die allen woonachtig zijn in Verzorgingscentrum de Zonneweide te Oosterhout.

In het verzorgingstehuis is door de recherche de grootste partij van vervalste spaarcouponnen uit de historie aangetroffen. De bejaarde oplichters (6 mannen en 24 vrouwen) zijn allen ondergebracht in het Huis van Bewaring De Boschpoort in Breda.

Herman de Wit, politiechef van het Team Oosterhout was zichtbaar in zijn nopjes met het oprollen van de bejaardenbende. "Dit is een grote slag voor de georganiseerde loyaliteitsprogramma-criminaliteit. De partij aan illegale waar bestond onder meer uit 3,4 miljoen Douwe Egbertspunten, 650.000 Blokkerdukaten en 8 miljoen Shell spaarzegels."

De producten werden vervaardigd tijdens de handenarbeidmiddagen op dinsdag en donderdag in het verzorgingscentrum. Gerrit B. was hiervan de coördinator en hij zorgde ervoor dat het de valsemuntersbende aan niets ontbrak. Zo wist bij de gemeente Oosterhout onder valse voorwendselen een subsidie los te peuteren voor de aanschaf van een professionele laserprinter en een lamineerapparaat, zogenaamd "om de kleurplaten van de kleinkinderen te kopiëren".

Een bewoner van de Zonneweide die niet met zijn/haar naam genoemd wil worden had al langer een vermoeden dat Gerrit B. niet helemaal zuiver op de graat was. "Gerrit had altijd de nieuwste en mooiste scootmobiel, had alle cd's van James Last en trakteerde alle bewoners elke week op Zwarte Kip advocaat en Hooghout jenever, terwijl hij als weduwnaar van een AOW en een minimaal pensioentje moet rondkomen. Als ik hem vroeg waar hij het van deed zei hij altijd Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen! Nou ja, vlijtig wast'ie dus zeker."

Het bestuur van de Zonneweide zit erg in zijn maag met de affaire. De directrice, voormalig poitica Rita Verdonk, ontkent iets gemerkt te hebben van de illegale activiteiten van haar cliënten maar voelt zich wel verantwoordelijk. "Dit hebben we niet goed gedaan, we zullen in het vervolg alerter zijn. Het spreekt voor zich dat de 30 criminele bewoners niet meer welkom zijn in de Zonneweide. Daarnaast gaan we vanaf nu een zero tolerance beleid voeren. Zo zullen onze cliënten onaangekondigd kunnen worden gevraagd om gevisiteerd te worden. Mensen die weigeren worden uitgesloten van de bingoavonden en worden nog maar een keer per dag verschoond." aldus Verdonk.