Pagina's

maandag 18 april 2011

Staatssecretaris Teeven wil fietsdiefstal gedogen

Den Haag Als het aan Staatssecretaris Teeven van Justitie en Veiligheid ligt, kunnen particulieren met een eigen fiets binnenkort ongestraft een reserve-fiets ontvreemden voor priv├ęgebruik. In Nederland worden jaarlijks zo'n driekwart miljoen fietsen gestolen waarvan slechts in 15% van de gevallen aangifte wordt gedaan. Dat slechts 1 op de 7 mensen de diefstal van hun fiets meldt bij de politie, betekent volgens Teeven dat dit vergrijp niet als werkelijk delict wordt beschouwd.

Teeven: "Ik stel vast dat fietsdiefstal kennelijk behoort tot de Nederlandse volksaard. Als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid frons ik mijn wenkbrauwen, maar als realpolitiker moet ik concluderen dat strenge handhaving geen haalbare kaart is." Teeven wil wel benadrukken dat fietsendiefstal niet gelegaliseerd wordt maar dat particulieren in het bezit van een legale fiets en die er een back-up fiets bij stelen, niet vervolgd zullen worden. Teeven: "Professionele fietsendiefstal zal extra hard aangepakt worden, maar Henk en Ingrid die een keer een fietsje meepikken voor naar de kroeg, die moeten we niet lastig vallen".

Afgezien van de verschuivende volksmoraal, heeft Teeven nog andere redenen om fietsendiefstal niet meer als strafbaar feit te beschouwen. Teeven: "Door het gappen van een fiets uit de criminele sfeer te halen maken we een enorme slag in onze criminaliteitssatistieken. De criminialiteitscijfers in Nederland waren altijd danig vertekend door het enorme aandeel van fietsendiefstallen in dit land. Omdat er in de landen om ons heen veel minder fietsen in omloop zijn en dus ook veel minder gestolen worden, sprong ons land er altijd negatief bovenuit in de misdaadgrafieken. Deze weeffout wordt hiermee gecorrigeerd."

Ook minister Verhagen van Economische Zaken is een warm voorstander van het aantrekkelijker maken van fietsendiefstal. Verhagen: "We hebben in deze kabinetsperiode toch een aantal impopulaire maatregelen te nemen waardoor de consument misschien wat huiveriger wordt om de portemonnee te trekken. Deze maatregel zal een impuls geven aan de detailhandel omdat een hoger aantal gestolen fietsen zich automatisch gaat vertalen in hogere verkopen van fietsen in het legale circuit. Je hebt als consument in dit land toch een fiets nodig."