Pagina's

woensdag 20 april 2011

Politieke negerpartij krijgt proces aan de broek

SGNP-leider Harvey Grootvorst
Rotterdam De onlangs opgerichte Surinaams Georiënteerde Negerpartij (SGNP) wordt door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann aangeklaagd wegens discriminatie. De SGNP is een partij die gericht is op Creoolse Nederlanders van Surinaamse afkomst. Het staat niet-Creolen vrij om lid te worden van de SGNP onder de voorwaarde dat men haar grondslag en beginselen onderschrijft.

Zo staat in het Program van Beginselen (pdf) van de SGNP dat blanken en andere niet negroïde bevolkingsgroepen het regeerambt en daarmee het passief kiesrecht in de algemeen vertegenwoordigende organen niet toekomt. Feitelijk streeft de SGNP dus naar een negrocratie.

Hiertegen is het Proefprocessenfonds Clara Wichmann (PCW) nu in het geweer gekomen. Voorzitter van het fonds Kathalijne Buitenweg wil met het proces een bres slaan in het negerbolwerk van de SGNP. Buitenweg: "Het is in deze tijd toch onbestaanbaar dat blanke vrouwen in de SGNP niets te vertellen mogen hebben. Wij willen de rechtspositie van vrouwen in ons land verbeteren en hebben onze actie tegen de SGNP tot speerpunt van ons beleid gemaakt."


Harvey Grootvorst partijleider van de SGNP ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet: "Deze mevrouw zou het Program van Beginselen nog eens moeten lezen. Blanken en zelfs blanke vrouwen mogen gewoon lid worden. Ze mogen zich zelfs verkiesbaar stellen. We zijn er alleen op tegen dat ze het uiteindelijk echt voor het zeggen krijgen. Blanke meesteressen die over ons de baas spelen, da's gewoon kolonialisme. Het wordt tijd voor een neger in het Torentje." aldus Grootvorst.

Opmerkelijk aan de actie van de  PCW tegen de SGNP is het gegeven dat in de aanklacht de rechten van blanke mannen niet worden meegenomen. Kathalijne Buitenweg vindt namelijk dat "...blanke mannen geen hulp nodig hebben van ons, die redden zichzelf wel. Het gaat ons om de blanke vrouwen." Op de vraag wat blanke vrouwen met een gelijkheidsstreven eigenlijk te zoeken hebben in een partij waar een macho-negercultuur de boventoon voert zegt Buitenweg: "Ik hoef u toch niet te vertellen waarom blanke vrouwen zich aangetrokken voelen tot negers, of wel?"