Pagina's

zondag 17 april 2011

Saab koopt Vitesse

Koerswijziging Saab
Trollhättan/Arnhem Voetbalclub Vitesse uit Arnhem wordt overgenomen door Spyker Cars NV, eigenaar van Saab Automobiles. Dit hebben de CEO van Spyker Victor Muller en Vitesse-voorzitter Merab Zjordania vandaag bekend gemaakt in een gezamenlijke persconferentie.

Deze opmerkelijke transactie werd mogelijk nadat de Russische ondernemer/investeerder Vladimir Antonov gisteren toezegde, een bedrag van 55 miljoen euro in de noodlijdende autofabrikant te steken in ruil voor het onroerend goed van de Zweedse autobouwer. De productie bij Saab lag al enige tijd stil vanwege de weigering van toeleveranciers om nog onderdelen te leveren ivm met betalingschterstanden van Saab.

Direct na het sluiten van de deal met Antonov, vloog Victor Muller in een privé-jet van Saabhoofdkwartier Trollhättan naar Arnhem om de overname van Vitesse af te ronden. Is dit het zoveelste huzarenstukje van de kat met negen levens? Overig-Nieuws.nl sprak met hem in de businessclub van de Gelredome:

O-N: Hoe kan het toch dat u steeds maar weer grote sommen geld weet te vinden bij investeerders terwijl uw bedrijf nog nooit winst heeft gemaakt? Muller: Ondernemen is vooruitzien, de kost gaat voor de baat uit. Dit snappen onze investeerders heel goed. Wanneer je een goed verhaal hebt met een heldere strategie, dan zijn ze bereid hun portemonnee te trekken.

O-N: Wat voor strategie is dat dan? Eerst maakt u sportwagens, vervolgens neemt u een technisch failliete fabrikant van middenklassers over, daarna doet u de sportwagentak van de hand en nu koopt u weer een voetbalclub? Muller: drie woorden, Management by Opportunity. Je moet kansen grijpen als ze zich voordoen. Door een permanente focus op opportunities, kun je enorme geldstromen genereren. Dát is onze strategie.

O-N: En uw producten en klanten dan, hoeft u zich daar niet op te focussen? Muller: Dat is old school, uiteindelijk gaat het erom zoveel mogelijk centen binnen te krijgen, dat kan op de oude manier via het verkopen van producten maar het kan ook via het overtuigen van investeerders.

O-N: Betekent dat dat u geen auto's meer gaat bouwen? Muller: Op een gegeven moment moet je je kindje loslaten, dat hebben we eerder al met de sportwagendivisie gedaan, nu is het tijd voor Saab om ook op eigen benen te staan.

O-N: Het gaat nu wel heel snel, u hebt de naam Spyker Cars NV nog niet eens veranderd naar Saab en nu neemt u ook alweer afscheid van dat bedrijf. Muller: Ja zo snel kan het gaan.

O-N: Wat denkt u met Vitesse te bereiken? Muller: We moeten realistisch blijven en gaan het huidige ambitieniveau zoals eerder uitgesproken door voorzitter Zjordania niet verder opschroeven.

O-N: Dat is toch een kampioenschap binnen drie jaar? Muller: Inderdaad.