Pagina's

maandag 30 mei 2011

Australië eist steekpenningen terug van FIFA

FIFA-president Sepp Blatter
Sidney Een Australische senator heeft vandaag bekend gemaakt dat het alle steekpenningen wil terugvorderen, die het land betaald heeft aan FIFA-officials teneinde hun stem te winnen voor het Australische WK-bid 2022. De organisatie van dit WK is uiteindelijk toegekend aan Qatar.

Onlangs is echter bekend geworden dat Qatar wellicht niet geheel volgens de regels heeft gespeeld in zijn poging het WK de golfstaat binnen te loodsen. Het land word ervan beschuldigd het WK 2022 te hebben gekocht door vele FIFA-functionarissen om te kopen.

Dit is de Australische senator Nick Xenophon in het verkeerde keelgat geschoten. Xenophon: "We hebben 34 miljoen euro geïnvesteerd in de meningsvorming van de stemgerechtigde FIFA-leden. Nu blijkt echter dat de bobo's van twee walletjes hebben gegeten en onze steekpenningen doodleuk accepteerden terwijl ze uiteindelijk toch voor Qatar hebben gestemd. Waar halen ze het lef vandaan?"

Xenophon wil nu het tevergeefs uitgegeven smeergeld terugvorderen van de FIFA. FIFA-President Sepp Blatter is niet van plan gehoor te geven aan het verzoek van de Australiër. "Sinds mijn aantreden als president heb ik de FIFA omgetoverd van chaotisch geleide organisatie tot een gesmeerde geldmachine. Hierbij heb ik er altijd voor gewaakt dat het geld naar ons toekwam. Dat wij als FIFA geld zouden (terug)geven aan landen, dat zou de wereld op zijn kop zijn. Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt"