Pagina's

zondag 29 mei 2011

Sarkozy op G8: "Onschendbaarheid ambtsdragers uitbreiden"

Sarkozy (derde van rechts) tijdens de G8
Parijs Om de golf van negatieve publiciteit waarmee Frankrijk op het ogenblik te kampen heeft het hoofd te bieden, heeft de Franse president Sarkozy maatregelen aangekondigd die toekomstige incidenten moeten voorkomen.

In korte tijd werd beoogd presidentskandidaat Dominique Strauss-Kahn ("DSK") en de minister van Publieke Werken Georges Tron van hun voetstuk gestoten vanwege hun als onzedelijk aangemerkte gedrag. Tron is inmiddels opgestapt als minister en DSK zit zelfs in huisarrest in New York, in afwachting van zijn proces waarin hem (poging tot) verkrachting ten laste wordt gelegd.

In een Frans charme-offensief probeert Nicolas Sarkozy nu de imago-schade te beperken en verdere affaires te vermijden. Vanuit het Élysée heeft de president met enkele ambtenaren van Justitie een voorstel uitgewerkt waarin publieke ambtsdragers onschendbaarheid wordt verleend wanneer zij seksuele delicten zouden plegen.

Sarkozy: "Het is gebleken dat de huidige regels te beklemmend werken. Publieke ambtsdragers worden te veel gehinderd in hun vrijheid van handelen. Door het verlenen van onschendbaarheid hebben gezagsdragers hun handen vrij en kunnen ze ongestoord hun werk doen."

Sarkozy, dit jaar voorzitter van de G8, heeft het plan inmiddels voorgelegd aan de andere 7 regeringsleiders tijdens de top van de afgelopen twee dagen in het Franse Deauville. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi reageerde enthousiast op het Franse voorstel: "Een prachtig plan, ik zou het kunnen hebben bedacht. Dat gezeik met justitie en rechters ook altijd. Bovendien, die hoeren vragen er toch ook gewoon om?"

De niet in Deauville aanwezige Premier Rutte, die er zoals bekend een celibatair leven op na houdt, wilde geen reactie geven op de plannen van Sarkozy.