Pagina's

maandag 9 mei 2011

Higgs-deeltje eindelijk gevonden

'Wetenschappelijke vondst van de eeuw'

Geneve CERN het Europees laboratorium voor deeltjesfysica heeft na jarenlang van vruchteloos zoeken het grootste succes uit zijn historie weten te behalen: Het Higgs-boson, het missende puzzelstukje uit de standaardtheorie van elementaire deeltjes is gevonden.

James Gillies hoofd communicatie van het gerenommeerde onderzoeksinstituut maakte dit vandaag bekend op een persconferentie in Geneve. Gillies: "We zijn enorm blij dat het Higgs-deeltje nu eindelijk terecht is. Ik moet bekennen dat sommigen de hoop al hadden opgegeven,  maar hun vrees werd eind vorige week gelogenstraft door Maria Nerlinger, een van onze schoonmaaksters."

"Bij het opruimen van het archief van een van onze medewerkers merkte ze een vreemd deeltje op tussen een grote stapel paperassen. Ze zag meteen dat het niet om een gewone broodkruimel of iets dergelijks ging. Als ervaren interieurverzorgster bij CERN wist ze dat het hier om iets bijzonders ging en ze schakelde meteen haar superieuren in. Deze hebben het deeltje afgelopen weekend bestudeerd en vastgesteld dat het zich handelt om het lang ongrijpbaar gewaande  Higgs-Boson."

Stofzuiger
Maria Nerlinger blijft nuchter over de wetenschappelijke vondst van de eeuw. "Zo bijzonder is het nou ook weer niet. Je moet het alleen wel willen zien tussen al die andere troep." Nerlinger verklapt dat het deeltje bijna voorgoed zou zijn verdwenen. "Ik was aan het stofzuigen en de slang raakte verstopt door een stuk papier. Toen ik het uit de zuigmond trok zag ik dat dat rare Higgs-deeltje er aan bleef plakken. Als ik dat niet had gezien dan had ik het gewoon meegezogen en lag het deeltje nu met stofzuigerzak en al in de vuilcontainer!

Door de vondst is Maria Nerlinger nu met stip de belangrijkste kandidaat voor de Nobelprijs voor de Natuurkunde. James Gillies: "Het moet wel heel raar lopen, wil zij deze prijs nu nog mislopen."