Pagina's

donderdag 5 mei 2011

Obama vervroegt verkiezingen met anderhalf jaar

Amerikanen volgende maand naar de stembus

Obama en running mate Biden
Washington De Amerikaanse president Barack Obama maakte gisteravond in een rechtstreekse toespraak tot de natie bekend dat hij de presidentsverkiezingen met anderhalf jaar vervroegd. De verkiezingen stonden gepland voor 6 november 2012 maar die worden nu naar voren gehaald naar dinsdag 7 juni van dit jaar.
Als president heeft Obama de discretionaire bevoegdheid om zelf de datum van de verkiezingen te bepalen, mits ze plaatsvinden binnen vier jaar na de inauguratie van het lopende presidentschap.

Waarnemers vermoeden dat de vervroegde verkiezingsdatum verband zou kunnen houden met de geslaagde operatie tegen Osama Bin Laden eerder deze week. De approval ratings van Obama schoten de afgelopen dagen met 11 punten omhoog naar 57 procent. Strobe Talbott van het Brookings Institute, een Amerikaanse denktank, ziet een parallel met de Britse Lagerhuisverkiezingen van 1983. Toen schreef zittend premier Margaret Thatcher nieuwe verkiezingen uit vlak na het winnen van de Falklandoorlog.

Bill Daley, Stafchef van het Witte Huis ontkent dat er opportunistische redenen ten grondslag liggen aan het besluit van Obama. "We hebben nog steeds te kampen met de nasleep van de economische crisis waardoor we de rest van het jaar en ook volgend jaar nog nodig denken te hebben om orde op zaken te stellen. Het is dan niet verstandig om er ook nog een slopende verkiezingscampagne bij te hebben die ten koste zou gaan van al het zware werk dat nog in het verschiet ligt."

Tea Party 'not amused'
Vanuit de Amerikaanse Tea Party-beweging is afkeurend gereageerd op het nieuws. "President Obama laat zich nu wel heel erg kennen. Het is gewoon schaamteloos. Net als de schandalige executie van Bin Laden. Houdt hij dan helemaal geen rekening met de gevoelens die er leven onder de minderheden? Hoe kunnen wij van de Tea Party hem nog tegenwicht bieden nu zijn populariteitscijfers zo omhoog zijn geschoten? Het is niet eerlijk." Aldus Sarah Palin, een van de mogelijke tegenkandidaten bij de verkiezingen.