Pagina's

woensdag 16 maart 2011

AKO nomineert vijf schrijvers voor grootste ego

Het ego van Harry Mulisch bleek zelfs te groot voor deze webpagina
Amsterdam De boekenweek is gisteravond traditioneel geopend met het boekenbal. Grote vraag dit jaar is wie de ontzagwekkende leegte moet gaan vullen, die de vorig jaar overleden Harry Mulisch heeft achtergelaten. De AKO heeft daarom een shortlist gemaakt met de vijf grootste ego's in literair Nederland.Uit de vijf genomineerden zal een superego gekozen worden die de plek op de trap van de Schouwburg mag innemen welke altijd door de moeder aller ego's Mulisch werd bezet.

Voorzitter van de jury Ernst Hirsch Ballin maakte de namen gisteravond bekend op bal. Het zijn in willekeurige volgorde:


Kluun
Jeroen Brouwers
Arnon Grunberg
Joost Zwagerman
Peter R. de Vries

Hirsch Ballin moest bekennen dat het helemaal nog niet eenvoudig was om de lijst te beperken tot vijf ego's. "Het schrijverschap lijkt in veel gevallen gepaard te gaan met een zeker gebrek aan bescheidenheid. We hebben harde keuzes moeten maken waardoor enkele grote namen zijn gesneuveld."

Een van deze grote namen die het niet gehaald hebben was A.F. Th: "Een hoogst merkwaardige lijst, ik vermoed vals spel. Heb ik daar mijn naam voor laten inkorten?" Ook Athur Japin was onaangenaam verrast. Hij was zo ontdaan dat hij niet wenste te reageren.

De genomineerden daarentegen waren geen van allen verbaasd dat ze op de lijst terecht zijn gekomen. Peter R. De Vries toonde zich een tevreden man. Dat de non-fictieschrijver als outsider wordt gezien deed hem niets. De misdaadjournalist die eerder het voorzitterschap van Ajax en het premierschap aan zijn neus voorbij zag gaan heeft er nog alle vertrouwen in. "Heeft iemand van die anderen ook ooit dagenlang het nieuws in Nederland en Amerika gedomineerd?".

Joost Zwagerman die voor het eerst met een pijp op het boekenbal verscheen voelde zich als een vis in het water: "Met het heengaan van Mulisch is er toch een grote last van mij afgevallen."