Pagina's

zondag 6 maart 2011

Rabobank gaat halalbankieren

Rente maakt plaats voor schapen


Utrecht Moslims in Nederland kunnen binnenkort bij de Rabobank gaan halalbankieren. Voor moslims is het verboden om zich in te laten met producten en diensten die niet "halal" zijn. Voorbeelden hiervan zijn oa gokken, wapens en varkensvlees. Dit geldt ook voor leningen en spaartegoeden waar rente over wordt berekend. Deze zijn niet halal maar "haram", ofwel onrein. 

Om dit te omzeilen heeft de afdeling productontwikkeling van de Rabobank de hulp van koranschriftgeleerden ingeschakeld. Deze kwamen tot de conclusie dat rentebetalingen en rente-uitkeringen kunnen worden vervangen door schapen.

Dit resulteerde in twee nieuwe financiële producten: De "Rabobank schaaphypotheek" en "Rabobank schaapsparen". Moslims kunnen nu een huis kopen en een renteloze (dus halal) lening krijgen bij de Rabobank. In plaats van rente te betalen, geeft de moslim maandelijks een aantal schapen aan de lokale bank. De schapen die de bank zo tot zijn beschikking krijgt kunnen dan weer dienen voor uitkeringen aan andere moslims die juist willen sparen bij de bank.

Hoofd communicatie Dirk-Jan Olieslager, denkt dat de innovatie een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de groeiplannen van de Rabobank. "Met de, pak'm beet,  een miljoen moslims in ons land, boren we een markt aan die praktisch nog onontgonnen is. We hadden eigenlijk al eerder met dit product willen komen, maar waar we tegenaan liepen was het feit dat een schaap een vrij hoge nominale waarde vertegenwoordigde en dus een onhandige rekeneenheid was. Dit geldt namelijk niet voor de euro die is op te splitsen in centen. 

Dat hebben we nu opgelost door de schapen op te splitsen in 100 broodjes Döner Kebab en deze weer in 25 bakjes knoflook- en scherpe saus. Zo is het mogelijk om ook kleinere rentebedragen te verwerken. Bij een lening van 200.000 euro, is de schapenrente bij vijf jaar vast dan 8 schapen, 14 broodjes döner en 3 bakjes scherpe saus per maand."