Pagina's

vrijdag 25 maart 2011

Verband water en kanker ontdekt

"Meer waterdrinkers dan rokers worden slachtoffer"

Utrecht Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht hebben een verband ontdekt tussen water en kanker. Na een langjarige studie onder 5000 medewerkers van het UMC is gebleken dat één op de drie mensen die regelmatig water tot zich neemt in welke vorm dan ook, op een zeker moment kanker ontwikkelt. Dr. Danilo Gonsalves, hoofd van het Laboratorium Experimentele Oncologie (LEO) is erg geschrokken van de resultaten van het onderzoek:

We hadden al langer het vermoeden dat er een verband was tussen waterinname en kankerprevalentie maar dat meer dan één op de drie waterdrinkers uiteindelijk kanker krijgt is voor ons wel een eye-opener. We moeten ons gaan afvragen of we niet zijn doorgeschoten met onze adviezen om regelmatig te drinken nu blijkt dat er ook zulke risico's aan verbonden zijn. Feitelijk worden meer waterdrinkers dan rokers vroeg of laat slachtoffer van volksziekte nummer één. Hoe het werkingsmechanisme tussen water en kanker precies in elkaar steekt is nog onderwerp van verdere studie, maar het staat vast dat kankercellen water nodig hebben voor hun groei en celdeling.

De ontdekking kan grote gevolgen hebben voor het voedingspatroon van mensen aldus Gonsalves. "Wil je kankercellen geen kans geven dan moet je stoppen met water, of de inname ervan drastisch inperken, maar ik besef dat dat voor de meeste mensen niet mee zal vallen." Het LEO staat dus voor de enorme uitdaging om een alternatief voor water te vinden. Vooralsnog lijken methaan en amoniak goede kanshebbers. Elders in het helaal komen deze chemische verbindingen ook voor en ze zouden in principe water als bouwsteen voor het leven kunnen vervangen. Gonsalves: "In hun natuurlijke vorm zijn deze stoffen toxisch maar we onderzoeken of we ze via subtiele aanpassingen aan de moleculaire structuur, geschikt kunnen maken voor menselijke consumptie."

Gonsalves waarschuwt wel voor al te optimistische verwachtingen. "Het hydrosubstituair onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Ik denk dat we de eerste tien jaar zeker niet zonder water zullen kunnen."