Pagina's

zaterdag 19 maart 2011

Nieuw meesterwerk Hitler ontdekt

Karlskirche (1912) van Adolf Hitler
Wenen Curatoren van het Kunsthistorisches Museum (KHM) in Wenen hebben een onbekend waterverfschilderij van de Oostenrijkse meester Adolf Hitler ontdekt. Bij de renovatie van de archiefkelders, kwam het werk aan de oppervlakte.

Generaldirektorin Sabine Haag is dolgelukkig met de ontdekking: "Het is werkelijk een "Jahrhundert-vondst", Hitler was met afstand de meest invloedrijke schilder van de twintigste eeuw. Hij heeft als geen ander zijn stempel gedrukt, op de wereld van de kunst maar ook ver daarbuiten."

Het waterverfschilderij is een vroeg werk uit zijn Weense periode. Het toont de eerste aanzetten tot de "Arische Kunst" waarmee Hitler op het hoogtepunt van zijn carrière (1939-1945) de Europese kunstscène volledig domineerde.

Haag: "Hitler was wars van de heersende avant-gardistische kunststromingen van zijn tijd zoals het impressionisme en het kubisme. Hij toonde lef door tegen deze kunststromingen in te zwemmen met zijn pleidooi voor hoogstaande kunst. Daarom past het werk van Hitler ook zo goed bij het motto van ons museum: Kunst hat Mut (Kunst heeft moed. red.).