Pagina's

vrijdag 11 maart 2011

Minister Hillen weer in de fout na verzwijgen seriemoord

Hans Hillen
Den Haag Minister van Defensie Hans Hillen is opnieuw in het nauw geraakt nadat hij eerder al politieke deuken opliep door het vergeten te melden van een nevenfunctie (lobbyen voor de tabaksindustrie) en het verkeerd informeren van de Tweede Kamer over de wantoestanden bij een marineonderdeel.

Vandaag zijn daar onthullingen over zijn verleden als seriemoordenaar bijgekomen. Het NRC Handelsblad opende vandaag met het nieuws dat Hillen in zijn tijd als journalist en kamerlid 24 prostituees heeft gewurgd. Voor zijn aantreden als minister heeft hij dit zware feit niet gemeld bij premier Mark Rutte en ook de Kamer bleef in het ongewis. De oppositie was not amused en spreekt van een politieke doodzonde. "Dit is nu al
de zoveelste keer dat hij een scheve schaats rijdt." zegt D66-fractievoorzitter Alexander Pechthold. "Ik ben er nu wel een keer klaar mee. Wat mij betreft, kan hij niet langer aanblijven." Soortgelijke geluiden waren te horen uit de mond van Jolande Sap. "Mijn geduld is nu echt op, ik ga een spoeddebat aanvragen".

Hans Hillen erkende na afloop van de ministerraad voor de gezamenlijk pers dat hij het wellicht niet goed heeft aangepakt. "Ik wil dit niet bagatelliseren maar in de gedragscode voor bewindslieden staat geen letter geschreven over extra-curriculaire activiteiten die zich afspelen in de privésfeer. Het is alweer 6 jaar geleden sinds mijn laatste lustmoord en sindsdien heb ik mij als eerzaam burger gedragen. Ik ben voor mijn afwijking behandeld en genezen verklaard door mijn psychiater. Het is voor mij een afgesloten hoofdstuk en daardoor ook een beetje weggezakt uit mijn geheugen. Het was mij gewoonweg ontschoten bij het voorstellingsgeprek met de premier."

Voor de coalitiepartijen CDA en VVD komt deze affaire erg ongelegen na het povere resultaat bij de Statenverkiezingen. Om zo snel mogelijk rust te creëren accepteren zij de verklaring van Hillen maar eisen zij wel dat de Minister een mediatraining gaat volgen.