Pagina's

zondag 20 maart 2011

Franse staking hindert Operatie Odyssey Dawn

Franse piloot met de handen over elkaar (Foto: Guillaume Rueda)
Saint-Dizier De internationale coalitie in operatie Odyssey Dawn heeft met tegenslag te kampen gekregen nu de Franse luchtverkeersleiders hebben besloten om te gaan staken. Hierdoor is het voor Franse straaljagerpiloten onmogelijk geworden om het luchtruim te kiezen vanuit de luchtmachtbasis in Saint-Dizier.

De luchtverkeersleiders zijn tot het besluit gekomen om het werk neer te leggen omdat ze, door de Franse deelname aan de militaire operatie in Libië, veel meer uren moeten draaien dan voorgeschreven in de onregelmatigheidsparagraaf van hun contract.


Guy LeBlanc woordvoerder van de vakbond van luchtvaartpersoneel geeft uitleg: “Luchtverkeersleiders hebben een baan met enorme verantwoordelijkheid wat gepaard gaat met heel veel stress, dan kan je niet verwachten dat we opeens meer moeten gaan werken omdat er toevallig een oorlog is. De beroepsgroep heeft nu eenmaal bepaalde historisch verworven rechten die niet zomaar even worden opgegeven. We werken honderd dagen per jaar en dat willen we graag zo houden. Daarnaast is het ook bijzonder onverstandig om te gaan vechten in Libië, want Frankrijk heeft nog nooit een oorlog gewonnen.”

De Franse luchtmacht probeert nu de Rafale straaljagers via buitengewoon wegtransport naar Duitsland te vervoeren alwaar ze op de Amerikaanse luchmachtbasis in Ramstein weer ingezet kunnen worden. Hierbij worden de vrachtwagenchauffeurs gehinderd door stenengooiende luchtverkeersleiders die hen beschouwen als stakingsbrekers. Ondertussen nemen, geheel volgens de militaire traditie, Amerikaanse en Britse troepen de honneurs waar, bij de gevechten tegen de gezamenlijke vijand.