Pagina's

dinsdag 8 februari 2011

Betwiste Mondriaans niet vervalst


"Mondriaan was een ongelooflijk productieve kleuter"

Vandaag zijn de bevindingen gepresenteerd van een een vier jaar durend Mondriaanonderzoek. Het doel was de echtheid van alle aan Piet Mondriaan toegeschreven abstracte schilderijen te toetsen. Naar nu is vast komen te staan zijn alle betwiste werken daadwerkelijk door de Nederlandse kunstpionier geschilderd.

Het hoofd van het Mondriaan Research Project, de Amerikaan William S. Buckingham, is opgelucht dat alle schilderijen nu het predikaat Mondriaan mogen dragen. “Er waren twijfels gerezen over de dateringen van diverse werken omdat de gebruikte materialen niet gangbaar waren voor de periodes waarin Mondriaan zelf aangaf de stukken te hebben gemaakt.”

Onderzoek in het archief van de Amersfoortse kleuterschool die Mondriaan twee jaar bezocht, bracht enkele onbekende werken van hem aan het licht. De belangrijkste ontdekking was een voorstudie van het in 1998 door de Nederlandsche Bank aan het Haags Gemeentemuseum beschikbaar gestelde werk Victorie Boogie-Woogie.

Uit pigmentanalyse blijkt nu dat al zijn abstracte werken zijn gemaakt met vingerverf van verfmolens uit de Zaanstreek, waarbij de receptuur gedateerd kan worden naar de periode 1871-1878. De in 1872 geboren Mondriaan heeft zijn gehele abstracte oeuvre dus in zijn kleutertijd vervaardigd.

“Dit werpt een geheel nieuw licht op de kunstenaar Mondriaan” aldus een enthousiaste Buckingham. “Hij blijkt een enorm productief wonderkind te zijn geweest dat echter niet werd begrepen door zijn streng gelovige vader.  Zijn moeder heeft hem echter altijd gesteund en heeft zijn kleuterschoolwerkjes netjes in een grote dekenkist op zolder bewaard. Toen zij in 1909 stierf, kwam de kist bij het opruimen van de ouderlijke woning weer te voorschijn waarna Mondriaan ze meenam naar zijn atelier. De rest is kunstgeschiedenis.