Pagina's

donderdag 17 februari 2011

Themaweek PVV: Instabiliteit Midden-Oosten slaat door naar PVV

De golf van democratisering die de afgelopen weken door het Midden-Oosten rolde heeft nu ook Nederland bereikt. Vandaag zijn een paar honderd PVV-stemmers de straat op gegaan voor meer democratie in hun Partij. De PVV is de enige partij in Nederland waar slechts één persoon (Geert Wilders) de dienst uit maakt.

De onvrede hierover was al langer te merken onder de achterban, maar na de demonstraties voor meer vrijheid en democratie in onder meer Egypte, Iran en Lybië is de vonk nu ook naar de PVV-aanhang overgesprongen. In Den Haag liepen volgens politieschattingen zo’n 350 mensen van het Malieveld naar het Binnenhof. Ze scandeerden leuzen als: “Democratie nu!” en “Juden Raus!”

Koos Duchateau, PVV-sympathisant van het eerste uur liep vooraan mee in de optocht en vertelde aan onze verslaggever waarom hij nu in het geweer komt tegen Wilders. Duchateau: " Kijk, voor ons echte Hollanders heef Geert natuurlijk veel betekend. Alleen.... hij moet niet enkel naar de moslims kijken, de Joden zijn misschien nog wel erger. Kijk eens naar die bankencrisis, dat zijn toch de Joden geweest? Maar ja, Geert is helemaal leip van de Joden. En je kan in de PVV helemaal nergens je eigen laten horen. Maar die gasten in Egypte hebben het uiteindelijk ook voor elkaar gekregen dus waarom wij ook niet?"Staatsrechtgeleerde Pieter Hofland is niet verrast over de ontwikkelingen. "Zouden we de mate democratie binnen de PVV in internationaal perspectief plaatsen dan stellen we vast dat de Partij voor de Vrijheid een plaatsje inneemt tussen de (Noord) Koreaanse Arbeiderspartij en de NSDAP. Op een gegeven moment gaat men zich dan roeren." Hofland verder: "Sinds de oprichting van de PVV moet de Baath-partij van Saddam Hussein genoegen nemen met een plaats buiten het podium van meest dictatoriale politieke partijen ooit."

Partij-ideoloog Martin Bosma vindt de roep om meer democratie een gepasseerd station: wij (Geert Wilders red.) maken wel uit wat de volkswil is, daar heb je geen andere mensen voor nodig. Bosma is blij met de hoge klassering op de dictatorindex. "Dit geeft aan dat we op de goede weg zijn, maar we zullen niet rusten voor we de eerste plek veroverd hebben."