Pagina's

vrijdag 11 februari 2011

Ruud Gullit bondscoach Zimbabwe

Ruud Gullit

Harare Ruud Gullit heeft het aanbod van de Zimbabwaanse voetbalbond geaccepteerd om bondscoach van de republiek in Zuid Oostelijk Afrika te worden. De voormalig Europees voetballer van het jaar gaat zijn nieuwe baan combineren met zijn functie als trainer-coach van Terek-Grozny uit Tsjetsjeniƫ.

"Ik kwam in beeld bij Zimbabwe nadat ik de Zimbabwaan Musawengosi Mguni had aangetrokken voor mijn nieuwe club Terek. Het komt me wel goed uit want ik houd tijd over nu ik op dringend advies van de clubeigenaar (President Ramzan Kadyrov, red.)  een deel van mijn werkzaamheden heb overgedragen aan Hassan Kadyrov, de jongere broer van de president. Voor mijn werk in Grozny hoef ik alleen maar af en toe het veld op voor een fotoshoot met de president. Daar heb ik me eerlijk gezegd wel een beetje op verkeken.

Gelukkig deed Ramzan niet moeilijk  toen ik zei in Zimbabwe aan de slag te willen, hij is namelijk een goede vriend van Robert Mugabe die hij kent van de neushoornjacht. Er ligt een enorme uitdaging om Zimbabwe, de huidige nummer 113 van de Fifa-ranking, op de voetbalkaart te zetten. Net als in TsjesjteniĆ« heb ik vooral uit idealistische motieven ja gezegd."

Gullit laat zich assisteren door Clemens Westerhof, de voormalig bondscoach van Zimbabwe. Westerhof geldt als een autoriteit op het gebied van het Afrikaanse voetbal en het Afrikaanse volk (jonge negerinnen, red.)
Westerhof: “Ik heb tegen Ruud gezegd, Jongen, gelijk doen. Het weer is hier fantastisch en de vrouwtjes lusten er wel pap van." Westerhof vindt dat de verhalen over het schrikbewind van Mugabe met een korreltje zout moeten worden genomen. “Nooit wat van gemerkt”.

Ruud Gullit is ook van plan om voor zijn club Terek Grozny scoutingswerk te verrichten in Zimbabwe. “Zo snijdt het mes aan twee kanten. Ik ben nog op zoek naar een centrale verdediger met een goed linkerbeen. Mijn huidige vaste keus heeft namelijk alleen nog maar een rechterbeen nadat hij vorige week op een mijn is gelopen toen hij een afgedwaalde bal uit een greppel wilde halen.”

Estelle Gullit zal haar echtgenoot niet vergezellen bij zijn werkzaamheden in den vreemde. “Je ken er nergens met de creditcard betalen en ik ben dus iemand wie niet zonder creditcard ken, dus ken ik maar beter thuisblijven, da’s logisch. Bovendien laat Ruud zich vanwege die inflatie daaro betalen in diamanten en ik ken ze dan mooi bij Gassan in Amsterdam  omwisselen naar euro’s, da’s ook logisch. Grappig eigenlijk....Die Russen betalen ons ook niet in geld maar in kratten Beluga. Attenooije, ‘keb ineene een idee. Ik begin een standje op de miljonairsfair!"