Pagina's

zaterdag 19 februari 2011

Themaweek PVV: Hero Brinkman nuanceert eerdere nuancering hoofdoekjesverbod

Haarlem PVV-lijsttrekker voor Noord-Holland Hero Brinkman, heeft zijn nuancering over hoofdoekjesverboden verder genuanceerd.

In eerste instantie wilde Brinkman mensen met een hoofdoekje de toegang tot overheidsgebouwen ontzeggen. Later nuanceerde hij dit voor het eerst in een interview
met het Haarlems Dagblad:

,,Het gaat erom dat als iemand iets van de provincie wil, en zij draagt een hoofddoek, ze niet welkom is. Maar als de overheid iets van jou wil, en je moet daarvoor langskomen, zoals bij een gemeente, dan mag je van mij wel een hoofddoek dragen. Maar bij de provincie gebeurt dat laatste toch niet. Onbestaanbaar. Bij de provincie komen alleen mensen die iets van de provincie willen.’’

Later gaf hij aan ook na te denken over een verbod in de regionale buslijnen:

,,Dat is voor nu nog een stap te ver. In de toekomst valt er wel over zo’n verbod te praten.’’

Vandaag volgde in een interview met WNL een verdere nuancering van de voormalig alcoholist
 en verkeerszondaar: “Ik heb mijn idee├źn over dit onderwerp verder uitgewerkt en heb goede aanknopingspunten gevonden bij de zogenaamde Jim Crow-wetten. Deze vroegere Amerikaanse wetgeving, regelde de dagelijkse omgang tussen blanken en zwarten. Zo waren er in veel openbare gelegenheden aparte ingangen voor blank en zwart. Ook moesten negers in bussen opstaan voor blanken wanneer er geen zitplaatsen meer over waren. Hoewel de PVV rassendiscriminatie verre van zich werpt, is het principe van de Jim Crow wetgeving natuurlijk wel toe te passen op het onderscheid tussen mensen met en zonder hoofddoekjes. Dat is geen rassendiscriminatie, niet waar?" 

Brinkman gaf aan dat dit zowel voor moslims als niet-moslims goed kan uitpakken: "Met deze wetgeving kunnen hoofddoekdraagsters gewoon openbare gebouwen blijven bezoeken als ze zich maar niet ophouden op plekken voor gewone mensen. Dit geldt dan weer niet voor schoonmaaksters, die krijgen een pasje met een speciale kopvoddenontheffing die hen ook toegang verschaft tot alle wc’s. Zo snijdt het mes aan twee kanten."