Pagina's

maandag 7 februari 2011

It giet oan!


Leeuwarden Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden heeft vandaag bekend gemaakt dat de Elfstedentocht dit jaar plaats zal vinden op zaterdag 12 februari. Hoewel er in Friesland tot die dag geen vorst van betekenis wordt voorspeld, hebben de rayonhoofden het toch aangedurfd en besloten dat de 200 kilometer lange "Tocht der Tochten" gewoon door kan gaan. Het bestuur breekt met de gewoonte dat er sprake moet zijn van een 10 tot 15 centimeter dikke ijslaag.

Voorzitter Wiebe Wieling geeft uitleg: “We waren na de vorstperiode in december bang dat we dit jaar weer geen tocht konden uitschrijven, maar door het nieuwe megacontract dat we hebben afgesloten met hoofdsponsor Unox, zijn we verzekerd van een kapitaalinjectie van 50 miljoen euro, uitgespreid over 10 jaar. De enige voorwaarde die Unox stelde, is dat de tocht dit decennium elk jaar wordt gehouden. Dat is natuurlijk te begrijpen omdat ze hun investering terug willen verdienen.”

De zichtbaar glunderende Wieling is blij met de eerste Elfstedentocht onder zijn hoede: Jarenlang van lobbyen en voorbereiding hebben hun vruchten afgeworpen. Ik kan nu eindelijk zeggen “It giet oan!”.

Omdat er naar verwachting meer gekluund zal gaan worden dan in andere jaren is subsponsor Ten Cate inmiddels begonnen met het uitleggen van 200 kilometer kluunmatten langs het traject. Voorzitter Wieling verzekert overigens dat er ook gewoon geschaatst kan worden. “We hebben op het parcours een kleine omleiding aangebracht naar Heerenveen, hierdoor kunnen alle 16.000 deelnemers een volle ronde op het heilige kunstijs van Thialf schaatsen. Want een Elfstedentocht zonder ijs, is geen echte Elfstedentocht natuurlijk.”